Slide Slide Slide Slide

Mușețel

Mușețelul (Matricaria recutita) este una dintre cele mai populare plante medicinale din lume, cu multiple utilizări în fitoterapie.

Beneficiați de proprietățile terapeutice ale mușețelului cu două soluții de la Tilman: Digestil, suplimentul alimentar recomandat pentru îmbunătățirea digestiei, util în caz de balonare, senzație de plenitudine și disconfort abdominal ocazional după mese – conține extracte din mușețel, ghimbir și roiniță; Calmiderm, crema pentru protejarea, hidratarea și refacerea pielii, care conține tinctură de mușețel în proporție de 4%.

Principalele substanțe active ale mușețelului sunt camazulena, bisabololul și apigenina. Planta mai conține flavonoide, colină, derivați cumarinici, mucilagii, acid salicilic, vitamine (B1, C), camilină,  glicozide.

Mușețelul este antiinflamator, antiseptic, analgezic, cicatrizant, tonic capilar, recunoscut și pentru proprietățiile sale antihistaminice.

Asociat din cele mai vechi timpuri cu o serie de beneficii pentru organism, mușețelul combate inflamațiile, iritațiile, alergiile și alte afecțiuni ale pielii. Datorită proprietăților antiseptice, împiedică dezvoltarea bacteriilor. Este utilizat din cele mai vechi timpuri pentru tratarea afecțiunilor digestive și calmarea durerilor abdominale.

Se recomandă folosirea cu prudență pentru persoanele alergice la plante. A nu se folosi în combinație cu aspirina și alte substanțe cu proprietăți anticoagulante.

Substanțele active ale plantei se regăsesc în suplimentele alimentare pentru favorizarea digestiei și cremele pentru piele. Ceaiul de mușețel poate fi utilizat atât intern, cât și extern, pentru cataplasme, gargară etc.

Mușețelul poate fi folosit la fabricarea loțiunilor pentru tratarea acneei.

Știai că?

Numit și „medicul plantelor”, mușețelul este considerat benefic pentru sănătatea plantelor din jur.

Mușețelul era oferit drept ofrandă zeului Ra în Egiptul antic.