Slide Slide Slide Slide

Gălbenele

Gălbenelele (Calendula officinalis) se adaptează la aproape orice tip de sol și cresc spontan pe tot teritoriul României, fiind numite și rujuliță sau ochi galben în limbaj popular. În scopuri terapeutice se folosesc florile plantei.

Calmiderm, crema hidratantă și revitalizantă de la Tilman, conține 4% tinctură de gălbenele, alături de tinctură de mușețel, tinctură de urzică, ulei esențial de lavandă și mentol. Este recomandată pentru înțepături de insecte, iritații, arsuri solare, piele uscată și alte afecțiuni ale pielii.

Gălbenele sunt o sursă de ulei volatil, saponine, carotenoide, flavonoizi, vitamina C, rășini, mucilagii, acid malic, acid lauric și acid palmitic.

Gălbenelele au efect antiinflamator, antibacterian, cicatrizant și carminativ. Acționează ca un calmant la nivelul întregului organism și ameliorează iritațiile pielii.

Crema realizată din florile plantei este folosită pentru tratarea locală a plăgilor, de la iritații și înțepături de insecte, până la arsuri sau degerături. În plus, gălbenelele sunt un remediu tradițional pentru diverse afecțiuni ale sistemului digestiv, boli de ficat și tulburări ale ciclului menstrual.

Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite ceaiul de gălbenele. La fel și persoanele care urmează un tratament pe bază de sedative sau care sunt alergice la plante ce aparțin aceleiași familii (Asteraceae).

Unguente sau comprese locale pe bază de gălbenele pentru uz extern. Substanțele active ale plantei pot fi asimiliate sub formă de infuzie, tinctură sau pulbere.

Extractul pe bază de gălbenele este utilizat la scară largă și în industria cosmetică, în loțiuni pentru iritații, acnee și piele uscată, dar și în șampoane și balsamuri. Petalele proaspete de gălbenele sunt incluse uneori în alimentație, cel mai adesea pentru a condimenta salatele.

Știai că?

Gălbenelele se recoltează numai pe vreme însorită, deoarece florile se închid când nu au parte de lumină naturală.

Florile de gălbenele erau folosite în trecut pentru a colora țesăturile.