DESPRE FITOTERAPIE
De la tradiție la fitoterapie
Fitoterapia este medicina concepută cu ajutorul plantelor. Este cel mai vechi tip de medicină utilizat de om. Chiar și animalele, pentru a se îngriji, se servesc, în mod instinctiv, de puterea plantelor.
Începând cu secolul 19, oamenii de știință au identificat substanțele active prezente în plante și le-au extras în vederea obținerii de medicamente chimice, tot mai active, dar care să ne afecteze din ce în ce mai puțin echilibrul.
Fitoterapia de secol 21 oferă soluții deopotrivă blânde și active, care răspund așteptărilor pacienților, medicilor și farmaciștilor.
Principiul activ reprezintă substanța care, în interiorul plantei, deține proprietățile căutate.
Pe lângă acțiunea lor demonstrată astăzi pe deplin, plantele au uriașul avantaj de a acționa cu blândețe, cu un minimum de efecte adverse. Această caracteristică a fitoterapiei îi conferă un loc privilegiat în cadrul tratamentelor a numeroase afecțiuni curente.
Plantele sunt consumate sub mai multe forme:
Infuzare: se toarnă apa clocotită peste plantă și se lasă timp de 3-10 minute.
Macerare: se ține planta în apă rece timp de câteva ore până la câteva zile, în funcție de tipul plantei.
Decoct: se fierbe planta timp de 5-10 minute, pe urmă amestecul se răcește și se filtrează.
Tinctură: ceea ce rezultă din macerarea plantei uscate în alcool la 40°, 60° sau 80°.
Praf integral: se produce prin măcinarea plantei uscate. Pulberea obținută este introdusă, în general, în capsule.
Extract standardizat de plante: concentrat obținut prin evaporarea unui macerat pornind de la plantă (extractul este asemănător cu cafeaua solubilă). Această metodă permite extragerea componentelor esențiale utile și controlul conținutului de substanțe active; este vorba despre standardizarea unui extract.