Ghimbir
Ghimbirul (Zingiber officinalis) este o plantă erbacee cultivată în regiunile tropicale pentru proprietățile terapeutice și culinare. Originar din sudul Asiei, a fost comercializat la scară largă încă din antichitate. Gingerolul, principala substanță activă din ghimbir, îi conferă gustul specific și este asociat cu o serie de beneficii pentru organism.
Ghimbirul se regăsește în două produse din portofoliu Tilman. Digestil – care combină ghimbirul cu roinița și mușețelul – este recomandat pentru a scăpa de balonare, senzația de plenitudine și disconfortul abdominal după o masă copioasă, iar Antimetil – cu extract standardizat de ghimbir – combate atât răul de mișcare, cât și grețurile matinale.
Rizomul de ghimbir conține uleiuri esențiale (constând în gingerol, zinghiberină, zinghiberol, felandren, borneol și cineol), amidon, mucilagii, rășini, potasiu, zinc, calciu, cupru, magneziu, vitaminele B6, C și D.
Ghimbirul este antiinflamator, antiseptic, imunostimulator, antioxidant, analgezic. Stimulează secreția de salivă și sucuri gastrice, ajută la eliminarea toxinelor, contribuie la arderea grăsimilor și scăderea colesterolului, calmează tusea și durerile de stomac.
Grețuri, vărsături, rău de mișcare, indigestie, constipație, lipsa poftei de mâncare. Poate fi consumat de femeile însărcinate pentru a scăpa de grețurile matinale încă din primul trimestru de sarcină. Ghimbirul reglează tensiunea arterială și previne blocarea arterelor. Are efecte benefice asupra sistemului respirator, fiind util în caz de răceală și gripă.
Ghimbirul nu este recomandat persoanelor care suferă de gastrită, ulcere gastro-duodenale, boli inflamatorii, febră, alergii. În doze mari poate duce la o deprimare a sistemului nervos sau la tulburări de ritm cardiac.
Ghimbirul poate fi administrat sub formă de suplimente alimentare, ceai, infuzie, tinctură. Rădăcina se consumă crudă sau sub formă de pudră. Uleiul de ghimbir se folosește pentru uzul extern (cataplasme sau frecții).
Ghimbirul este un condiment versatil care se regăsește în multe rețete. Folosit la fabricarea berii de ghimbir, o băutură non-alcoolică foarte populară în America de Nord. Ghimbirul mai este utilizat în industria cosmetică (pentru regenerarea pielii și a părului) și a parfumurilor.
Știai că?
India este cel mai mare producător de ghimbir.
Ghimbirul este considerat afrodiziac.
Ghimbirul a fost introdus de turci în Moldova și Muntenia sub denumirea de „piper alb”.