Slide Slide Slide Slide

Cimbru

Cimbrul-de-cultură (Thymus vulgaris, una dintre speciile de cimbru cu multiple utilizări în medicină) este un remediu tradițional pentru afecțiunile respiratorii, utilizat ca atare de mii de ani. Efectele fitoterapeutice ale plantei au fost confirmate de studiile recente.

Tilman vă recomandă gama de produse Thymo, care conțin extract de cimbru-de-cultură și sunt disponibile în trei formule: Thymo Sirop, Thymotabs și Thymo Spray. Suplimentele alimentare cu efect antiseptic, antiinflamator și expectorant sunt utile pentru calmarea durerilor în gât.

Cimbrul-de-cultură este o sursă importantă de vitamine (A, B6, C), fibre, fier, cupru, calciu, magneziu, fosfor, potasiu și zinc.

Antiseptic și expectorant, cimbrul-de-cultură are efect emolient asupra mucoasei gâtului. Datorită uleiurilor volatile pe care le conține, este și un bun carminativ.

Cimbrul-de-cultură este eficient în tratarea răcelii, bronșitei, pneumoniei și a infecțiilor respiratorii. Alte remedii tradiționale pe bază de cimbru sunt utilizate pentru facilitarea digestiei (prin reducerea balonării și a disconfortului abdominal), buna funcționare a sistemului nervos (datorită efectului calmant al plantei), ameliorarea durerilor menstruale, stimularea circulației și îmbunătățirea sistemului imunitar.

În doze mari, cimbrul-de-cultură poate provoca reacții advserse precum convulsii, vărsături, dureri abdominale. Nu este indicat persoanelor care suferă de ulcer gastric sau colon iritabil.

Suplimentele alimentare conțin substanțele active ale plantei în proporții optime. Cimbrul-de-cultură poate fi consumat și sub formă de pulbere, tinctură sau infuzie.

Cimbrul-de-cultură este folosit și pe post de condiment.

Știai că?

Se presupune că denumirea științifică a plantei provine de la cuvântul grecesc „thymos” care înseamnă parfum.

Există aproximativ 350 de specii de cimbru.

Cimbrul-de-cultură simboliza curajul în perioada medievală.