Slide Slide Slide Slide

Urzică

Urzica (Urtica dioica) are o proastă reputație, din cauza iritației pe care o provoacă la contactul cu pielea, deși implicațiile sale terapeutice sunt mult mai însemnate.

Substanțele active ale plantei contribuie la regenerarea pielii. Tilman vă recomandă Calmiderm, crema pentru înțepături de insecte, prurit, iritații și arsuri solare, cu o concentrație de 2% tinctură de urzică.

Urzica este o plantă bogată în vitamine (A, B2, C, K), săruri minerale (magneziu, calciu, fosfor și fier), steroli, acizi, amine și uleiuri volatile.

Urzica are proprietăți diuretice, antiseptice, homeostatice, antiinflamatoare și cicatrizante.

Unguentele pe bază de urzică acționează împotriva veninului provenit din înțepăturile de insecte, înlătură eczemele și ajută la cicatrizarea rănilor. Un remediu natural pentru reumatism și anemie, urzica mai era folosită în medicina tradițională pentru reducerea tensiunii arteriale, eliminarea toxinelor, tonifierea stomacului și stimularea poftei de mâncare.

Această plantă este contraindicată copiilor sub 2 ani, femeilor însărcinate și care alăptează.

Pentru uzul extern există unguentele cu extract de urzică special concepute în acest scop. Urzica poate fi inclusă în alimentație sau consumată sub formă de ceai.

Urzica este considerată un aliment sănătos datorită conținutului mare de vitamine, minerale și fibre. În industria cosmetică, substanțele active ale plantei sunt folosite la fabricarea șampoanelor împotriva căderii părului și antimătreață.

Știai că?

Urzica era folosită în trecut pentru obținerea coloranților naturali.

Berea de urzici era un remediu tradițional pentru gută și încă se mai fabrică în unele părți ale Angliei.