Slide Slide Slide Slide

Lavandă

Lavanda (Lavandula angustifolia), cunoscută și sub denumirea de levănțică, este utilizată în aromaterapie, fiind asociată cu starea de relaxare. Substanțele active ale plantei nu acționează doar la nivel olfactiv și aduc o serie de beneficii importante pentru sănătate.

Crema hidratantă și revitalizantă Calmiderm, de la Tilman, conține ulei esențial de lavandă, alături de tinctură de gălbenele, tinctură de mușețel, tinctură de urzică și mentol. Este utilă în caz de înțepături de insecte, roșeață, iritații, arsuri solare, alergii cutanate și alte afecțiuni ale pielii.

Uleiul volatil de lavandă conține linalool, geraniol, borneol, cumarină, cineol, nerol, tanin, minerale și rășini.

Lavanda este folosită în fitoterapie pentru efectul antiseptic, calmant, diuretic și cicatrizant. Este considerată un tonic cardiac care poate reduce tensiunea arterială.

Lavanda este utilizată în tratarea arsurilor ușoare (cauzate de expunerea prelungită la soare) și a înțepăturilor de insecte. Uzul intern se recomandă pentru calmarea sistemului nervos, ameliorarea problemelor respiratorii, stimularea circulației sanguine și favorizarea digestiei.

Se recomandă folosirea cu precauție de către persoanele alergice sau care urmează un tratament pe bază de sedative.

Crema și uleiul esențial de lavandă se aplică pe piele, iar pentru uzul extern există ceaiurile și tinctura.

Lavanda este plantă medicinală, aromatică și ornamentală. Un ingredient comun în multe parfumuri și produse cosmetice, poate fi folosită și pe post de insecticid natural.

Știai că?

Aroma de lavandă are efect afrodisiac.

Cleopatra l-ar fi sedus pe Marc Antoniu cu ajutorul unui parfum de lavandă.

În Egiptul antic, lavanda era folosită la procesul de mumificare.