Slide Slide Slide Slide

Plantele medicinale sunt disponibile într-o mare varietate de forme și mărimi. Cresc în diferite părți ale lumii și sunt cultivate la scară lar pentru beneficiile lor terapeutice. Descoperă 5 plante benefice pentru sănătate pe care le poți cultiva în ghiveci sau grădină.

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) preferă solul umed și umbra parțială, însă crește și la soare dacă nu duce lipsă de apă. Virtuțiile sale terapeutice variază de la tratarea infecțiilor tractului urinar și combaterea pietrelor la rinichi, până la consolidarea sistemului imunitar și reducerea inflamațiilor. Înainte de a fi inclus în alimentația oamenilor, pătrunjelul a fost o plantă medicinală foarte utilizată în antichitate.

Menta (Mentha piperita), numită și izmă bună în popor, se dezvoltă cel mai bine în zonele cu umbră și umezeală. Crește până la înălțimea de 1 metru și are o rădăcină stufoasă, fapt pentru care trebuie plantată de la început într-un ghiveci adânc. În scopuri medicinale se recoltează frunzele de mentă, o sursă importantă de vitamine (A și C), mangan și fier, cu proprietăți analgezice și antiinflamatorii.

Cimbrul-de-cultură (Thymus vulgaris), una dintre cele 48 de specii de cimbru, iese în evidență prin virtutiile terapeutice: antiseptic, expectorant și carminativ, cu efect emolient asupra mucoasei gâtului, stimulează circulația sanguină și armonizează digestia. Această plantă nu necesită condiții speciale de îngrijire. Important este ca solul să fie uscat și să primească suficientă lumină naturală.

Busuiocul (Ocimum basilicum) are nevoie de căldură și umiditate pentru a se dezvolta. Planta originară din Asia tropicală, de la care se consumă florile, are proprietăți antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și antibacteriene. Este folosită pentru a trata problemele respiratorii și durerile în gât, înțepăturile de insecte, rănile și eczemele.

Lavanda (Lavandula angustifolia) prosperă în solul nisipos și uscat, specific plantelor originare din zona mediteraneană. Ideală pentru grădină, poate fi cultivată și în ghivece de mici dimensiuni, atâta timp cât este plasată într-un loc luminos și aerisit. Mai mult decât o plantă aromatică, lavanda este utilizată în fitoterapie pentru efectul antiseptic, calmant, diuretic și cicatrizant.