Slide Slide Slide Slide

Roiniță 

Roinița (Melissa officinalis) este o plantă perenă din familia mentei, ale cărei frunze sunt folosite în scopuri medicinale. Originară din bazinul mediteranean, crește sporadic în sud-vestul României. Este numită mătăcină sau melisă în limbaj popular.

Pentru ameliorarea problemelor digestive, roinița poate fi consumată împreună cu ghimbirul și mușețelul. Digestil, suplimentul alimentar recomandat persoanelor cu digestie lentă, conține extracte din cele trei plante medicinale pentru un efect sporit după o masă copioasă.

Frunzele de roiniță sunt o sursă de uleiuri volatile, vitamina C, citroneol, saponine, citral, taninuri, acid cafeic, acid oleanoic, acid ursolic, stachioză și săruri minerale.

Roinița are acțiune spasmolitică, antispastică, sedativă, laxativă, carminativă. Este utilizată pentru efectele terapeutice la nivelul stomacului și ca sedativ natural pentru tulburările nervoase.

Planta medicinală are o lungă istorie în tratarea problemelor digestive, fiind folosită pentru calmarea durerilor abdominale, ameliorarea balonării, echilibrarea digestiei și stimularea poftei de mâncare. În plus, roinița este benefică în reglarea activității sitemului nervos, pentru a scăpa de migrene, insomnii, stres, depresie, anxietate și atacuri de panică. Femeilor însărcinate li se recomandă roinița pentru grețurile matinale.

Roinița poate interfera cu tratamentul pentru hipotiroidie. Nu se recomandă persoanelor care utilizează medicamente sedative sau antidepresive.

Până la apariția suplimentelor alimentare, ceaiul a fost una dintre cele mai eficiente metode pentru a beneficia de substanțele active ale roiniței, care mai poate fi consumată sub formă de tinctură sau pudră. Pentru uzul extern se folosesc compresele cu roiniță.

Roinița este una dintre plantele preferate ale albinelor și se folosește intens în apicultură. Uleiul esențial de roiniță a fost inclus în parfumuri, dar și în tratamentele cosmetice pentru menținerea sănătății pielii.

Știai că?

În Evul Mediu, roinița a fost supranumită „elixirul vieţii” de către renumitul alchimist elvețian Paracelsus, care o considera cea mai importantă plantă medicinală din lume.

Roinița este confundată adesea cu urzica, deși aceasta din urmă aparține altei familii de plante.